9 lutego 2012

Lekkie i pożywne spaghetti

Spaghetti często jest unikane przez osoby na diecie, ze względu na dużą zawartość tłuszczu oraz  węglowodanów prostych. Dzisiaj przedstawiam wersję spaghetti, która ucieszy podniebienia zarówno łasuchów nie liczących się z kaloriami jak i osoby dbające o smukłą sylwetkę. W przepisie zamiast standardowo używanego mięsa wołowo - wieprzowego wybrałam chude mięso mielone z piersi indyka, natomiast biały, oczyszczony makaron zastąpiłam zdrowszą alternatywą, pełnoziarnistego makarony z pszenicy durum.
 Przepis zdecydowanie można zaliczyć do szybkich i prostych w wykonaniu.
 Polecam gorąco dla amatorów makaronu ;-)

Składniki na 1 porcję:

  • 100g mięsa mielonego z piersi indyka
  • 200g pomidorów z puszki lub świeżych ( w sezonie)
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 średnia marchew (ok . 60g)
  • 1/2 łyżeczki oleju rzepakowego / słonecznikowego
  • 3 łyżki groszku zielonego, mrożonego /konserwowego / świeżego
  • 60g makaronu pełnoziarnistego - 1 nieduży talerz po ugotowaniu 
Wartość energetyczna posiłku: 466 kcal
Białko: 33g  Tłuszcze: 6g  Węglowodany: 70g 

Sposób przygotowania:
  • Cebulę pokroić i zeszklić na oleju. Dodać drobno pokrojoną marchewkę i dusić na małym ogniu ok. 5 minut.
  •  Pomidory z puszki pokroić i dodać wraz z zalewą do garnuszka. Poddusić 3 minuty, dodać koncentrat, sprasowany czosnek, groszek, doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką chili oraz ulubionymi ziołami np. bazylią, oregano. Dusić jeszcze ok. 5 minut.
  • Na patelni teflonowej podsmażyć mięso z indyka, bez dodatki tłuszczu. 
  • Gdy sos zgęstnieje dodać do niego mięso i dokładnie wymieszać. 
  • Podawać z ugotowanym makaronem pełnoziarnistym. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz