Przepis zdecydowanie można zaliczyć do szybkich i prostych w wykonaniu.
Polecam gorąco dla amatorów makaronu ;-)
Składniki na 1 porcję:
- 100g mięsa mielonego z piersi indyka
- 200g pomidorów z puszki lub świeżych ( w sezonie)
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1/2 małej cebuli
- 1 średnia marchew (ok . 60g)
- 1/2 łyżeczki oleju rzepakowego / słonecznikowego
- 3 łyżki groszku zielonego, mrożonego /konserwowego / świeżego
- 60g makaronu pełnoziarnistego - 1 nieduży talerz po ugotowaniu
Wartość energetyczna posiłku: 466 kcal Białko: 33g Tłuszcze: 6g Węglowodany: 70g |
Sposób przygotowania:
- Cebulę pokroić i zeszklić na oleju. Dodać drobno pokrojoną marchewkę i dusić na małym ogniu ok. 5 minut.
- Pomidory z puszki pokroić i dodać wraz z zalewą do garnuszka. Poddusić 3 minuty, dodać koncentrat, sprasowany czosnek, groszek, doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką chili oraz ulubionymi ziołami np. bazylią, oregano. Dusić jeszcze ok. 5 minut.
- Na patelni teflonowej podsmażyć mięso z indyka, bez dodatki tłuszczu.
- Gdy sos zgęstnieje dodać do niego mięso i dokładnie wymieszać.
- Podawać z ugotowanym makaronem pełnoziarnistym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz