4 lutego 2012

Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym


Po prostu pyszne;-) Tyle mogło by wystarczyć aby opisać dzisiejszy zestaw obiadowy. Warto jednak dodać, że mięso z indyka, z którego są wykonane pulpeciki należy do jednych z najchudszych, dlatego z powodzeniem może być stosowane podczas stosowania diet niskokalorycznych lub przy restrykcyjnym ograniczeniu tłuszczu z diety. Zestaw sosu pomidorowego z warzywami i kaszą gryczana tworzy niepowtarzalne połączenie szeregu witamin i mikroelementów, a błonnik zawarty w kaszy gryczanej na pewno korzystnie wpłynie na funkcjonowanie naszego przewodu pokarmowego. Dobrym dopełnieniem poniższego dania, będzie na pewno, świeża surówka z czerwonej kapusty z oliwą z oliwek lub olejem lnianym. Serdecznie polecam!




Składniki na pulpeciki:
  •  Mięso mielone z piersi indyka – 120g 
  • Białko jaja – 1 szt. (tak samo dobrze zlepia jak całe jajko)
  • Sok z cytryny – 1 łyżka
  • Czosnek – 1 mały ząbek
Sos pomidorowy:
  • Pasta pomidorowa  – 4 łyżki (można również użyć pomidorów z puszki ok.100g)
  • Włoszczyzna krojona w paski, mrożona - 150g – 1/3 opakowania
  • Mleko1,5 % tłuszczu – 3 łyżki
  • Olej rzepakowy – 1 łyżeczka
  • Cebula - 30g – 1 mała cebula
  • Czosnek – 1 mały ząbek
  • Szczypta cukru, sól, pieprz, oregano
Do podania: 
  •  Kasza gryczana – 50g – ½ woreczka 

Przygotowanie
  • Wszystkie składniki na pulpety dokładnie wymieszać, ulepić kulki, odstawić do lodówki i przygotować sos.
  • Cebulę posiekać, zeszklić na oliwie, dodać włoszczyznę, zalać niewielką ilością wody i dusić 5 min.
  • Następnie dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy, czosnek i mleko, zagotować.
  •   Dodać pulpeciki i gotować ok. 15 – 20 min. Podawać z kaszą lub brązowym ryżem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz