Po prostu pyszne;-) Tyle mogło by wystarczyć aby opisać dzisiejszy zestaw obiadowy. Warto jednak dodać, że mięso z indyka, z którego są wykonane pulpeciki należy do jednych z najchudszych, dlatego z powodzeniem może być stosowane podczas stosowania diet niskokalorycznych lub przy restrykcyjnym ograniczeniu tłuszczu z diety. Zestaw sosu pomidorowego z warzywami i kaszą gryczana tworzy niepowtarzalne połączenie szeregu witamin i mikroelementów, a błonnik zawarty w kaszy gryczanej na pewno korzystnie wpłynie na funkcjonowanie naszego przewodu pokarmowego. Dobrym dopełnieniem poniższego dania, będzie na pewno, świeża surówka z czerwonej kapusty z oliwą z oliwek lub olejem lnianym. Serdecznie polecam!
Składniki na pulpeciki:
- Mięso mielone z piersi indyka – 120g
- Białko jaja – 1 szt. (tak samo dobrze zlepia jak całe jajko)
- Sok z cytryny – 1 łyżka
- Czosnek – 1 mały ząbek
- Pasta pomidorowa – 4 łyżki (można również użyć pomidorów z puszki ok.100g)
- Włoszczyzna krojona w paski, mrożona - 150g – 1/3 opakowania
- Mleko1,5 % tłuszczu – 3 łyżki
- Olej rzepakowy – 1 łyżeczka
- Cebula - 30g – 1 mała cebula
- Czosnek – 1 mały ząbek
- Szczypta cukru, sól, pieprz, oregano
- Kasza gryczana – 50g – ½ woreczka
Przygotowanie
- Wszystkie składniki na pulpety dokładnie wymieszać, ulepić kulki, odstawić do lodówki i przygotować sos.
- Cebulę posiekać, zeszklić na oliwie, dodać włoszczyznę, zalać niewielką ilością wody i dusić 5 min.
- Następnie dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy, czosnek i mleko, zagotować.
- Dodać pulpeciki i gotować ok. 15 – 20 min. Podawać z kaszą lub brązowym ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz