5 grudnia 2012

Warzywa na patelnię z twarożkiem


Najprostsze i najszybsze danie z możliwych. Dobre na lekką, a zarazem sycącą kolację podczas diety. Kaloryczność tej potrawy jest zdecydowanie niska, dla osób będących na diecie 1000 - 1200 kcal danie to będzie idealne na ostatni posiłek w ciągu dnia. Mrożonki w okresie zimowym są idealnym rozwiązaniem na dostarczenie do organizmu odpowiednich ilości witamin i minerałów. Wbrew wielu mitom mrożone warzywa i owoce, właściwie przechowywane i rozmrażane, zachowują większość wartości odżywczych. Dlatego w zimowo – jesiennych miesiącach gorąco polecam sięganie po mrożoną zieleninę. Dodatkowym atutem mrożonek jest możliwość długiego przechowywania oraz skrócenie czasu przygotowania potraw z ich udziałem.

Wartość energetyczna: 193 kcal
Białko: 13g   Tłuszcze: 9g   Węglowodany:  15g 


Składniki na 1 porcję:
  • ½ opakowania warzywa na patelnię
  • ½ twarożku domowego (Piątnica)
  • szczypta koperku
  • pieprz, sól, przyprawy prowansalskie
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego

Sposób przygotowania: 

Warzywa wyjąć z zamrażalki i podsmażyć pod przykryciem na rozgrzanym oleju, na patelni teflonowej. Smażyć mieszając ok. 15 minut. Podawać z twarożkiem doprawionym koperkiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz