Płatki owsiane są doskonałym pomysłem na pełnowartościowy
posiłek o poranku. Dostarczają one mnóstwa węglowodanów złożonych, które
wolniej się trawią i tym samym dają nam uczucie sytości na dłużej. Ponadto
płatki te zawierają sporą ilość potasu, magnezu, żelaza oraz witamin z
grupy B. Gorąco polecam placek owsiany na ciepłe śniadanie, w szczególności
teraz, gdy za oknem trzaskający mróz a nasza odporność spada.
Wartość energetyczna: 388,5g
Białko: 14g Tłuszcze: 8,5g Węglowodany: 64g
|
Składniki na 2 porcje:
- 10 łyżek płatków owsianych
- 1 jajko
- ¼ szklanki mleka 2%tł.
- 1 łyżeczka kakao
- szczypta cynamonu
Dodatki:
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 kiwi
- ½ średniego banana
Sposób
przygotowania:
- Wszystkie składniki umieść w misce i zmiksuj blenderem.
- Patelnię teflonową rozgrzać bez tłuszczu i nałożyć ½ porcji masy owsianej.
- Smażyć na wolnym ogniu ok. 4 minuty z każdej strony. Placek jest dość kruchy i delikatny, dlatego należy ostrożnie przewracać go na drugą stronę.
- W przypadku gdy placek przykleja się do patelni, przy następnym smażeniu warto wysmarować patelnię olejem.
Super przepisy na pewno będę tu zaglądać, mam nadzieję, że znajdę coś dla siebie, choruję na rzs, i zauważyłam, że powinnam pewne składniki wyrzucić ze swojego jadłospisu.Pozdrawiam Ula
OdpowiedzUsuń