17 grudnia 2012

Placek owsiany = śniadanie idealne!


Płatki owsiane są doskonałym pomysłem na pełnowartościowy posiłek o poranku. Dostarczają one mnóstwa węglowodanów złożonych, które wolniej się trawią i tym samym dają nam uczucie sytości na dłużej. Ponadto płatki te zawierają sporą ilość potasu, magnezu, żelaza oraz witamin z grupy B. Gorąco polecam placek owsiany na ciepłe śniadanie, w szczególności teraz, gdy za oknem trzaskający mróz a nasza odporność spada.  

Wartość energetyczna: 388,5g
Białko: 14g    Tłuszcze: 8,5g   Węglowodany: 64g

Składniki na 2 porcje:
  • 10 łyżek płatków owsianych
  • 1 jajko
  • ¼ szklanki mleka 2%tł.
  • 1 łyżeczka kakao
  • szczypta cynamonu

Dodatki:
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 kiwi
  • ½ średniego banana


Sposób przygotowania:
  • Wszystkie składniki umieść w misce i zmiksuj blenderem.
  • Patelnię teflonową rozgrzać bez tłuszczu i nałożyć ½ porcji masy owsianej.
  • Smażyć na wolnym ogniu ok. 4 minuty z każdej strony. Placek jest dość kruchy i delikatny, dlatego należy ostrożnie przewracać go na drugą stronę.
  • W przypadku gdy placek przykleja się do patelni, przy następnym smażeniu warto wysmarować patelnię olejem.

1 komentarz:

  1. Super przepisy na pewno będę tu zaglądać, mam nadzieję, że znajdę coś dla siebie, choruję na rzs, i zauważyłam, że powinnam pewne składniki wyrzucić ze swojego jadłospisu.Pozdrawiam Ula

    OdpowiedzUsuń