20 listopada 2011

Zupa krem pomidorowa

Dzisiaj mam dla Was przepyszną, przezdrową i przeszybką zupę krem pomidorową. Idealna na rozgrzanie w mroźne jesienno - zimowe dni, zarówno na obiad jak i kolację. Jedna porcja zupy dostarcza niewielkich ilości kalorii natomiast,dlatego stanowi idealny posiłek dla osób starających się utrzymać zdrową sylwetkę. Ponadto zupajest bogata w witaminę C, E oraz antyoksydant - likopen, który chroni nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników ;))  Zapraszam do wypróbowania tego prostego przepisu, na prawdę warto!

Wartość energetyczna: 104,6 kcal
Białko: 4,2g   Tłuszcze: 4,6g   Węglowodany: 11,6g  
· Składniki:

·         Pomidory w puszce - 800g - 2 puszki po 400g  
·         Włoszczyzna krojona w paski, mrożona – 100g - ok. 1 szklanki 
·         Cebula - 100g - 1 duża szt. 
·         Olej słonecznikowy - 15g - 1 łyżka 
·         Bulion warzywny lub mięsny - 2 szklanki 
·         Sól, pieprz, bazylia, papryka słodka lub ostra
·         Mleko 1,5%  – 4 łyżki

Przygotowanie:
·         Cebulę poszatkować, zeszklić na oleju w niedużym rondelku.
·         Po 5 minutach dodać włoszczyznę, podsmażyć ok. 5 minut, ciągle mieszając.
·          Następnie dodać pomidory, poddusić  ok. 7 minut doprawić solą, pieprzem, ziołami i papryką
·         Zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia
·         Zmiksować w blenderze i przełożyć do miseczek. Opcjonalnie można dodać po łyżce mleka .
·         Podawać ze świeża bazylią i grzankami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz