20 listopada 2011

Zupa krem z zielonego groszku

Zupa która zaskakuje prostotą;) Smaczna, sycąca i szybka do przygotowana, w sam raz dla zabieganych!
Zupa stanowi dobrą alternatywę jako dodatek na obiad lub jako pełnowartościową kolację. Groszek zielony jest łatwostrawny i zawiera dużą ilość dobrze przyswajalnego białka. Ponadto zupa z groszku dostarcza do naszego organizmu pokłady witamin i mikroelementów tj. cynk, mangan, żelazo, potas oraz wit. B1 oraz PP. Zachęcam do włączenia tej niesamowicie prostej w przygotowaniu zupy do menu, szczególnie w okresie zimowym, gdy tak często doskwierają nam niedobory witaminowe!



Wartość energetyczna: 199 kcal
Białko: 16,25g    Tłuszcze: 3,1g  Węglowodany: 26,6g 




Składniki na 4 porcje zupy:
  • Groszek mrożony – 675g – 1 i ½ opakowania
  • Bulion warzywny lub mięsny  – 2  szklanki
  •   Mozzarella light – 125g
  •   Cebula dymka -  1 szt.

Przygotowanie:
  • Bulion wlać do niedużego garnka, wsypać mrożony groszek, dodać dymkę i gotować aż do wżenia
  • Następnie wyjąć dymkę, do wywaru dodać pokrojoną mozzarellę i dokładnie zmiksować blenderem aż zupa będzie gładka.
  • Doprawić solą, pieprzem i gotowe! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz