Zupa stanowi dobrą alternatywę jako dodatek na obiad lub jako pełnowartościową kolację. Groszek zielony jest łatwostrawny i zawiera dużą ilość dobrze przyswajalnego białka. Ponadto zupa z groszku dostarcza do naszego organizmu pokłady witamin i mikroelementów tj. cynk, mangan, żelazo, potas oraz wit. B1 oraz PP. Zachęcam do włączenia tej niesamowicie prostej w przygotowaniu zupy do menu, szczególnie w okresie zimowym, gdy tak często doskwierają nam niedobory witaminowe!
Wartość energetyczna: 199 kcal
Białko: 16,25g Tłuszcze: 3,1g Węglowodany: 26,6g
|
Składniki na 4 porcje
zupy:
- Groszek mrożony – 675g – 1 i ½ opakowania
- Bulion warzywny lub mięsny – 2 szklanki
- Mozzarella light – 125g
- Cebula dymka - 1 szt.
Przygotowanie:
- Bulion wlać do niedużego garnka, wsypać mrożony groszek, dodać dymkę i gotować aż do wżenia
- Następnie wyjąć dymkę, do wywaru dodać pokrojoną mozzarellę i dokładnie zmiksować blenderem aż zupa będzie gładka.
- Doprawić solą, pieprzem i gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz