Wartość energetyczna na 1 ciastko: 39 kcal Białko= 1,5g Tłuszcze= 0,92g Węglowodany= 6,3g |
Składniki:
- 225 g średnio zmielonych płatków owsianych (zmielonych w młynku do kawy przez ok. 2 sekundy
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 25 g suszonej żurawiny, drobno posiekanej
- 1 łyżka masła
- 150 ml wody
Przepis:
- Do naczynia wsypać i wymieszać: zmielone płatki, sodę, sól, żurawinę.
- Do garnuszka wlać wodę, dodać masło i podgrzać do rozpuszczenia się masła.
- Wodę z masłem (może być gorąca) wlać do suchych składników i wymieszać dokładnie łyżką. Na początku masa będzie rzadsza, ale płatki zaczną szybko absorbować wodę i masa zgęstnieje.
- Blat wysypać zmielonymi płatkami. Masę na ciastka rozwałkować na grubość 4 mm, podsypując również płatkami, by ciasto się nie kleiło. Foremkami wycinać dowolne kształty, szerszym nożem przenosić na wyłożoną papierem blachę. Układać na blaszce, w niewielkiej odległości od siebie.
- Piec w temperaturze 180°C przez 20 minut (w połowie pieczenia, czyli po 10 minutach wyjmując blachę z piekarnika i odwracać każde ciastko na drugą stronę
- Z podanych proporcji wychodzi ok.25 ciastek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz