30 sierpnia 2011

Ciasteczka owsiane !

Bogate w błonnik i mikroelementy, ciasteczka warte grzechu nawet na diecie ;-) Przepis z magazynu Good Food.

Wartość energetyczna na 1 ciastko: 39 kcal 
Białko= 1,5g   Tłuszcze= 0,92g   Węglowodany= 6,3g


Składniki:
  •  225 g średnio zmielonych płatków owsianych (zmielonych w młynku do kawy przez ok. 2 sekundy
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  •  szczypta soli
  • 25 g suszonej żurawiny, drobno posiekanej
  • 1 łyżka masła
  • 150 ml wody
Przepis:
  • Do naczynia wsypać i wymieszać: zmielone płatki, sodę, sól, żurawinę.
  • Do garnuszka wlać wodę, dodać masło i podgrzać do rozpuszczenia się masła.
  • Wodę z masłem (może być gorąca) wlać do suchych składników i wymieszać dokładnie łyżką. Na początku masa będzie rzadsza, ale płatki zaczną szybko absorbować wodę i masa zgęstnieje.
  • Blat wysypać zmielonymi płatkami. Masę na ciastka rozwałkować na grubość 4 mm, podsypując również płatkami, by ciasto się nie kleiło. Foremkami wycinać dowolne kształty, szerszym nożem przenosić na wyłożoną papierem blachę. Układać na blaszce, w niewielkiej odległości od siebie.
  • Piec w temperaturze 180°C przez 20 minut (w połowie pieczenia, czyli po 10 minutach wyjmując blachę z piekarnika i odwracać każde ciastko na drugą stronę
  • Z podanych proporcji wychodzi ok.25 ciastek 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz