14 stycznia 2013

Zielona rozkosz z Dziugasem i czerwonym pieprzem

czyli krem z zielonego groszku, pożywny oryginalny i po prostu pyszny... 
Co więcej szybki i prosty w przygotowaniu i każdy z nim sobie poradzi bez problemu! Zielony groszek...jego cudowne właściwości znajdziecie we wcześniejszych postach Zuzy :) Dziugas to ser litewski z rodzaju serów twardych. W smaku przypomina parmezan i moim zdaniem nie ustępuje swoim smakiem włoskim kolegom. Pieprz czerwony posiada nie tylko właściwości smakowe, ale także zdrowotne. Na wielu internetowych stronach możemy znaleźć szczegółowe tajniki oraz cechy czerwonego pieprzu. Dowiemy się z nich, że działa przeciwzapalne i przeciwzakrzepowo, obniża poziom cholesterolu we krwi. Wpływa pozytywnie na układ odpornościowy i krwionośny. Kapsaicyna, którą zawiera pomaga również w walce z nadwagą zapobiegając rozwojowi komórek tłuszczowych itd... Jednak w tym przepisie kierujemy się zdecydowanie jego drugą cechą pozostając przy jego lekko cytrusowym i perfumowanym smaku, gdyż szczerze mówiąc nie mam pojęcia jaką ilość pieprzu czerwonego należałoby pochłonąć żeby zadziałały jego cudowne właściwości :)
Wartość energetyczna na 1 porcję: 255 kcal
Białko: 12g   Tłuszcz: 13g   Węglowodany: 22,5g

Dla 4 osób:
 500g mrożonego zielonego groszku
 2 szalotki
 1 łyżka oliwy z oliwek
 20g masła
 40g sera dziugas
 80ml śmietanki 18%
 400ml wody
 sól, pieprz
 pieprz czerwony

Sposób przygotowania:
 Szalotki pokrojone w drobną kosteczkę szklimy na maśle z dodatkiem oliwy, dodajemy zamrożony groszek i podsmażamy przez 5 minut, solimy i pieprzymy. Następnie zalewamy wodą ponad 1cm nad poziomem groszku w garnku. Gotujemy na małym ogniu przez 15 minut, po tym czasie całość miksujemy przy użyciu blendera i przecedzamy przez drobne sitko. Do zmiksowanego kremu, dodajemy śmietankę i ponownie gotujemy. Ser kroimy w cienkie plastry, najlepiej przy użyciu obieraczki do jarzyn. Ser kładziemy na wierzch naszego kremu, posypując go rozdrobnionym czerwonym pieprzem. Zamiast litewskiego dziugasa można użyć włoskiego parmezanu.


2 komentarze:

  1. Bardzo fajny blog i przepisy, choruję na rzs, a więc szukam przepisów odpowiednich dla siebie, myślę, że coś tu znajdę :)Gdzie można kupić taki ser ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, taki ser można kupić w sieci hipermarketów Tesco i na pewno w Makro.

    OdpowiedzUsuń