18 lutego 2013

Marchewkowe muffiny


Dzisiejsze muffiny są naprawdę zdrowe i warte „grzechu”,nawet dla osób dbających o linię. Jedna babeczka zawiera zaledwie 93 kalorie i 1 gram tłuszczu, więc zjedzenie jej tak naprawdę nie jest żadnym grzechem J. Muffinki te zawierają sporą dawkę błonnika, ponieważ zostały zrobione z mąki razowej oraz tartej marchewki. Błonnik pokarmowy jest bardzo pożądany w zdrowiej diecie, ponieważ naturalnie poprawia perystaltykę jelit oraz pęczniejąc w żołądku pozostawia uczucie sytości na dłużej. Ponadto zawarty w marchewkach beta karoten poprawia naszą odporność oraz stan skóry i paznokci. Babeczki te mają jeszcze jeden ogromny plus, powstają w tempie ekspresowym, bez użycia miksera! Polecam na pożywne drugie śniadanie lub podwieczorek J.

Wartość energetyczna 1 babeczki z brązowym cukrem: 93 kcal
Białko: 3g    Tłuszcze: 1g  Węglowodany: 17g  


Składniki: 
(18 sztuk)
  • 1,5 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1 szklanka cukru brązowego nierafinowanego lub 2 łyżki płynnej stewii (jeżeli do wypieku użyjesz stewii kaloryczność babeczki zmaleje o 30 kcal)
  • 1 cukier waniliowy
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Przyprawy korzenne : 1,5 łyżeczki cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej oraz kardamonu lub 1,5 łyżeczki gotowej przyprawy korzennej
  • ¾ szklanki mleka 0,5% tłuszczu
  • 3 jajka
  • 4 średnie starte marchewki
Wartość energetyczna 1 babeczki ze stwią: 60 kcal
Białko: 3g   Tłuszcze: 1g  Węglowodany: 9g  

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach.Do miski z tarta marchewką dodaj roztrzepane jajko oraz mleko i dokładnie wymieszaj. W drugiej misce wymieszaj wszystkie suche składniki tj. mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier, przyprawy, oraz sól. Połącz zawartość obu misek i dokładnie wymieszaj. Do papierowych bibułek nakładaj ciasto do ¾ ich wysokości. Piecz przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. 

1 komentarz: