1 lutego 2013

Kasza jaglana na śniadanie

Kasza jaglana nie jest wielu dobrze znana ;-) Ta mało popularna kasza, zawiera zdecydowanie więcej magnezu, żelaza oraz witamin z grupy B, niż pospolita kasza jęczmienna czy ryż pełnoziarnisty. Ponadto  kasza jaglana zawiera krzemionkę, mającą korzystny wpływ na stan włosów, paznokci oraz stawów. Kasza ta jest produktem naturalnie bezglutenowym, co stanowi cenną informacją dla osób stosujących specjalne diety eliminacyjne. Na moim stole nie lubię rutyny, dlatego na śniadania pojawiają się u mnie różne wariacje na temat kasz, owsianek oraz kanapek. Dzisiaj przygotowałam kaszę jaglaną w wersji śniadaniowej z soczystym jabłkiem i aromatycznym cynamonem. Jeżeli będzie to wasz pierwszy raz z kaszą jaglaną, nie ma się czego obawiać, kasza z tego przepisy wyjdzie przepyszna i na pewno wpiszecie ją do swojego śniadaniowego repertuaru :-) 


Wartość energetyczna: 262 kcal
Białko: 8g  Tłuszcze: 2g   Węglowodany: 53g


Przepis na 1 sporą porcję: 


  • 3 łyżki kaszy jaglanej
  • 1/3 szklanki wody 
  • 1/3 szklanki mleka 0,5% tł. 
  • 1/2 średniego jabłka (ok. 75g)
  • 1 łyżeczka rodzynek 
  • 1 łyżeczka miodu 
  • szczypta cynamonu, opcjonalnie ekstrakt waniliowy

Sposób przygotowywania: 

Kaszę jaglaną odmierz i wsyp do garnka. Wypłucz dwukrotnie wodą, następnie zalej 1/3 szklanki wody i mleka. Zagotuj do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 15 - 20 minut, do czasu aż kasza wchłonie cały płyn lub aż stanie się wystarczająco miękka. Jabłko obierz, zetrzyj i dodaj wraz z miodem, cynamonem i rodzynkami do ugotowanej kaszki. Wszystko dobrze wymieszaj. Pełnowartościowe śniadanie gotowe! :-) 

1 komentarz:

  1. Roulette and casino site by LuckyClub
    Roulette and casino site by LuckyClub. This website belongs to the category 'Casino'  Rating: 4.4 · luckyclub.live ‎51 votes · ‎Free · ‎Android · ‎Game

    OdpowiedzUsuń