5 lutego 2013

Razowa tarta z brokułami


Zainspirowana ostatnią propozycją Filipa, postanowiłam przygotować zdrowszą alternatywę tarty dla osób dbających o szczupłą sylwetkę:-) Ciasto na tarte w 100% składa się z mąki razowej, a farsz został maksymalnie "odchudzony". Pomimo tych dietetycznych zabiegów tarta jest przepyszna i idealnie nadaje się na lekki obiad lub kolację. 





Dla 6 osób (tarta o średnicy 24 cm)
Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki żytniej razowej (typ 2000)
  • 1 jajko
  • 100g jogurtu greckiego light (3%t.)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ¼ łyżeczki soli

Farsz:
  • 250g chudego sera twarogowe
  • 100g jogurtu greckiego light (3%t.)
  • 2 jaja
  • 1 średni brokuł
  • 10 sztuk pomidorków koktajlowych
  • 3 plastry chudej szynki z kurczaka
  • sól, pieprz, słodka lub ostra papryka, oregano
  • 2-4 ząbków czosnku ( w zależności od preferencji)
* tartę można opcjonalnie posypać 2 łyżkami tartego Parmezanu, nie przybędzie straci swoich dietetycznych walorów a zyska na smaku i aromacie 


Sposób przygotowania:

Mąkę włożyć do miski. Jajko wymieszać z jogurtem i oliwą, a następnie dodać do mąki. Wszystko dokładnie wymieszać, uformować kulkę i włożyć na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować na okrągły placek i następnie wyłożyć nią naczynie do tarty (najlepiej silikonowego, którego nie trzeba dodatkowo smarować tłuszczem). Ciasto na całej powierzchni nakłuć delikatnie widelcem. Piec przez 10 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika do ostygnięcia.
Brokuł ugotować na półtwardo (ok. 8-10 minut), następnie podzielić na różyczki. Pomidorki przekroić na pół. Szynkę pokroić w paski. Do miski rozbić jajka i roztrzepać. Dodać do nich ser, jogurt, drobno pokrojony czosnek oraz przyprawy. Na dno tarty wyłożyć brokuły, wylać na nie masę serową, a na wierzchu ułożyć połówki pomidorków oraz pokrojona szynkę. Zapiekać ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Wartość energetyczna porcji: 250 kcal
Białko: 19g   Tłuszcze: 6g  Węglowodany: 30g

3 komentarze:

  1. mmm, pysznie wygląda.. ;)

    obserwuję! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda, koniecznie wypróbuj!! ;-))

      Usuń
  2. Smakuje tragicznie. Nie polecam. Ciasto, którego przepis podałaś ma tak intensywny smak, ze zabija smaki wszystkich innych składników. W tej tarcie nic nie czuć, oprócz mąki pełnoziarnistej. Poza tym masa z serem i z jajkiem rozpłyneła mi się w piekarniku. Porażka!!!

    OdpowiedzUsuń