Klasyk francuskich wypieków jakim jest tarta może być przygotowywany na tysiące sposobów ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia. Mogą być serwowane jako deser, przekąska oraz danie główne. Tarty piecze się na rożnych ciastach: francuskim, kruchym i drożdżowym. Tym razem przedstawiam tartę w słonej wersji z bogatym w żelazo i witaminę C szpinakiem, polskim pleśniowym serem Lazur oraz kruchym ciastem. Idealna opcja na spotkania towarzyskie czy romantyczne kolacje razem z białym półwytrawnym winem tworzą idealną całość.
Wartość energetyczna: 481 kcal Białko: 15g Tłuszcze: 29g Węglowodany: 40g |
Dla 6 osób
CIASTO:
300g mąki
½ kostki masła
1 żółtko
½ szklanka kwaśniej śmietany
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
FARSZ:
400g (mrożonego)szpinaku w liściach
3 ząbki czosnku
20g masła
50g sera lazur
100g żółtego startego sera
40ml łyżki śmietanki 18%
oregano
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto łączymy ze
sobą i wyrabiamy dokładnie ugniatając, aż do jednolitej masy. Następnie zawijamy
je w folię spożywczą i odstawiamy na godzinkę do lodówki. Ten czas najlepiej wykorzystać
na przygotowanie farszu. Dlatego rozmrożony szpinak, koniecznie w liściach przesmażamy
na maśle z wcześniej zrumienionym na patelni czosnkiem. Smażymy przez 5 minut,
międzyczasie doprawiamy: solą, pieprzem i oregano, a na końcu dodajemy
śmietankę. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy by uzyskać grubość 0,7 cm. i
przekładamy do specjalnej formy wysmarowanej masłem. Ciasto przed włożeniem do
piekarnika gęsto nakłuwamy widelcem to uchroni je przed wyrastaniem w
nieregularnych kształtach. Tak przygotowane ciasto podpiekamy bez farszu w piekarniku
z termoobiegiem nagrzanym do 200°C przez 12 minut. Następnie podpieczony spód posypujemy
serem pleśniowym nakładamy farsz, który pokrywamy startym żółtym serem. Tak
przygotowaną tartę ponownie wsadzamy do piekarnika na około 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz