3 lutego 2013

Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym



Klasyk francuskich wypieków jakim jest tarta może być przygotowywany na tysiące sposobów ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia. Mogą być serwowane jako deser, przekąska oraz danie główne. Tarty piecze się na rożnych ciastach: francuskim, kruchym i drożdżowym. Tym razem przedstawiam tartę w słonej wersji z bogatym w żelazo i witaminę C szpinakiem, polskim pleśniowym serem Lazur oraz kruchym ciastem. Idealna opcja na spotkania towarzyskie czy romantyczne kolacje razem z białym półwytrawnym winem tworzą idealną całość.

Wartość energetyczna: 481 kcal
Białko: 15g    Tłuszcze: 29g    Węglowodany: 40g 




Dla 6 osób

CIASTO:
 300g mąki
 ½ kostki masła
 1 żółtko
 ½ szklanka kwaśniej śmietany
½ łyżeczki proszku do pieczenia
 Szczypta soli

FARSZ:
 400g (mrożonego)szpinaku w liściach
 3 ząbki czosnku
 20g masła
 50g sera lazur
 100g żółtego startego sera
 40ml łyżki śmietanki 18%
 oregano
 sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy dokładnie ugniatając, aż do jednolitej masy. Następnie zawijamy je w folię spożywczą i odstawiamy na godzinkę do lodówki. Ten czas najlepiej wykorzystać na przygotowanie farszu. Dlatego rozmrożony szpinak, koniecznie w liściach przesmażamy na maśle z wcześniej zrumienionym na patelni czosnkiem. Smażymy przez 5 minut, międzyczasie doprawiamy: solą, pieprzem i oregano, a na końcu dodajemy śmietankę. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy by uzyskać grubość 0,7 cm. i przekładamy do specjalnej formy wysmarowanej masłem. Ciasto przed włożeniem do piekarnika gęsto nakłuwamy widelcem to uchroni je przed wyrastaniem w nieregularnych kształtach. Tak przygotowane ciasto podpiekamy bez farszu w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 200°C przez 12 minut. Następnie podpieczony spód posypujemy serem pleśniowym nakładamy farsz, który pokrywamy startym żółtym serem. Tak przygotowaną tartę ponownie wsadzamy do piekarnika na około 25 minut.
 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz