18 stycznia 2013

Sałatka z roszponką i camembertem light


Odchudzona wersja dobrze znanego, smażonego w panierce sera camembert pełnotłustego, który w popularnej wersji dostarcza ok. 500kcal i 40g tłuszczu. Sałatka ta przeznaczona w szczególności dla osób, które nie wyobrażają sobie życia bez serów w swoim menu, a jednak chcą zadbać o sylwetkę. Do sałatki wybrałam ser camembert light, który zawiera obniżoną o zawartość tłuszczu. Standardowe sery camembert zawierają ok. 24g tłuszczu na 100g, lżejsza jego wersja została pozbawiona, aż 10g tłuszczu na 100g! Połączenie smaków w poniższej sałatce na pewno zasmakuje niejednemu łasuchowi :-) 

Wartość energetyczna:  260 kcal
Białko: 26,5g  Tłuszcze: 14,5g  Węglowodany: 4,5g


Składniki na 1 porcję:
·         5 pomidorków koktajlowych
·         2 garście roszponki
·         1 ser camembert light (120g)
·         2 łyżki żurawiny do mięs (50g)

 Sposób przygotowania:
·         Roszponkę i pomidory umyj i osusz.
·         Pomidorki koktajlowe przetnij na pół i ułóż wraz z roszponką na talerzu i skrop octem balsamicznym.
·         Ser camembert podsmażyć na suchej patelni teflonowej przez ok. 5 minut z każdej strony.
·         Gdy ser będzie już płynny w środku, należy go ostrożnie przełożyć na talerz z warzywami.
·         Podawać z konfiturą z żurawiny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz