Odchudzona wersja dobrze znanego, smażonego w panierce sera camembert
pełnotłustego, który w popularnej wersji dostarcza ok. 500kcal i 40g tłuszczu. Sałatka
ta przeznaczona w szczególności dla osób, które nie wyobrażają sobie życia bez
serów w swoim menu, a jednak chcą zadbać o sylwetkę. Do sałatki wybrałam
ser camembert light, który zawiera obniżoną o zawartość tłuszczu. Standardowe
sery camembert zawierają ok. 24g tłuszczu na 100g, lżejsza jego wersja została
pozbawiona, aż 10g tłuszczu na 100g! Połączenie
smaków w poniższej sałatce na pewno zasmakuje niejednemu łasuchowi :-)
Wartość energetyczna: 260 kcal
Białko: 26,5g Tłuszcze:
14,5g Węglowodany: 4,5g
|
Składniki na 1 porcję:
·
5 pomidorków koktajlowych
·
2 garście roszponki
·
1 ser camembert light (120g)
·
2 łyżki żurawiny do mięs (50g)
Sposób przygotowania:
·
Roszponkę i pomidory umyj i osusz.
·
Pomidorki koktajlowe przetnij na pół i ułóż wraz
z roszponką na talerzu i skrop octem balsamicznym.
·
Ser camembert podsmażyć na suchej patelni
teflonowej przez ok. 5 minut z każdej strony.
·
Gdy ser będzie już płynny w środku, należy go
ostrożnie przełożyć na talerz z warzywami.
·
Podawać z konfiturą z żurawiny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz