Leczo to potrawa, którą za każdym razem można przyrządzić na
odmienny sposób. Do lecza można dodać
przeróżne rodzaje warzyw, mięs oraz podawać z różnymi dodatkami. Ja przygotowałam
wersję z pieczarkami, czerwoną fasolą i oczywiście dużą ilością papryki. Jestem
wielką fanką kaszy gryczanej, ze względu na jej niepowtarzalny i wyrazisty smak
oraz niedoceniane walory zdrowotne J Kasza gryczana jest polecana szczególnie na zimowe posiłki ze względu na
działanie rozgrzewające. Ponadto ta niepozorna z wyglądu kasza stanowi złoże
witamin z grupy B oraz mikroelementów podnoszących odporność naszego organizmu.
Gorąco polecam zaskakująco lekkie i szybkie do przygotowania leczo, na rozgrzewające obiady J
Wartość energetyczna lecza bez kaszy: 249 kcal Białko: 29g Tłuszcz: 5g Węglowodany: 22g |
Składniki na 4
porcje:
- 1 puszka pomidorów (400g)
- 2 łyżki koncentartu pomidorowego
- ½ szklanki wody lub bulionu jarskiego
- 2 -3 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 200g pieczarek
- 2 średnie papryki (ok. 300g)
- 240g czerwonej fasoli bez zalewy
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego
- 400g mięsa z piersi kurczaka
- Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, tymianek
- Kacza gryczana – ½ woreczka na osobę
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmaż na 1 łyżeczce oleju.
Do cebuli dodać pokrojone pieczarki i paprykę. Smażyć przez ok. 3 minuty i
następnie zalać ½ szklanki wody lub bulionu. Dusić ok. 10 minut i następnie dodać
koncentrat pomidorowy i puszkę pokrojonych pomidorów. Doprawić przyprawami oraz dodać
drobno pokrojony czosnek. Do garnka dodać pokrojone i podsmażone na 1 łyżeczce
oleju mięso oraz odsączoną czerwoną fasolę. Wszystko dokładnie wymieszać i
dusić ok. 5 minut. Podawać z ugotowaną na sypko kaszą lub innymi ulubionymi
dodatkami;-)
Wartość energetyczna lecza wraz z kaszą: 424 kcal Białko: 33,5g Tłuszcze: 6g Węglowodany: 59g |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz