28 stycznia 2013

Lekkie i rozgrzewające leczo



Leczo to potrawa, którą za każdym razem można przyrządzić na odmienny sposób. Do  lecza można dodać przeróżne rodzaje warzyw, mięs oraz podawać z różnymi dodatkami. Ja przygotowałam wersję z pieczarkami, czerwoną fasolą i oczywiście dużą ilością papryki. Jestem wielką fanką kaszy gryczanej, ze względu na jej niepowtarzalny i wyrazisty smak oraz niedoceniane walory zdrowotne J Kasza gryczana jest polecana szczególnie na zimowe posiłki ze względu na działanie rozgrzewające. Ponadto ta niepozorna z wyglądu kasza stanowi złoże witamin z grupy B oraz mikroelementów podnoszących odporność naszego organizmu. Gorąco polecam zaskakująco lekkie i szybkie do przygotowania leczo, na rozgrzewające obiady J


Wartość energetyczna lecza bez kaszy: 249 kcal
Białko: 29g    Tłuszcz: 5g  Węglowodany: 22g 


 Składniki na 4 porcje:
  • 1 puszka pomidorów (400g)
  • 2 łyżki koncentartu pomidorowego
  •  ½ szklanki wody lub bulionu jarskiego 
  • 2 -3 ząbki czosnku 
  • 1 duża cebula 
  • 200g pieczarek 
  • 2 średnie papryki (ok. 300g)
  • 240g czerwonej fasoli bez zalewy
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego 
  • 400g mięsa z piersi kurczaka 
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, tymianek
  • Kacza gryczana – ½ woreczka na osobę

Sposób przygotowania:

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmaż na 1 łyżeczce oleju. Do cebuli dodać pokrojone pieczarki i paprykę. Smażyć przez ok. 3 minuty i następnie zalać ½ szklanki wody lub bulionu. Dusić ok. 10 minut i następnie dodać koncentrat pomidorowy i puszkę pokrojonych pomidorów. Doprawić przyprawami oraz dodać drobno pokrojony czosnek. Do garnka dodać pokrojone i podsmażone na 1 łyżeczce oleju mięso oraz odsączoną czerwoną fasolę. Wszystko dokładnie wymieszać i dusić ok. 5 minut. Podawać z ugotowaną na sypko kaszą lub innymi ulubionymi dodatkami;-) 

Wartość energetyczna lecza wraz z kaszą: 424 kcal
Białko: 33,5g  Tłuszcze: 6g  Węglowodany: 59g 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz