Wartość energetyczna: 157 kcal
Białko: 3,26 Tłuszcz: 4,4g Węglowodany: 26,5g
|
Składniki na 1 tortillę: ( najlepiej jest przygotować większą ilość i resztę zamrozić)
- Mąka pszenna - 2 łyżki
- Mąka żytnia, razowa - 1 łyżka
- Masło - 1 łyżeczka
- Sól - szczypta
Przygotowanie:
- Do miski wsypać obydwie mąki, wymieszać z solą. Dodać pokrojone na kawałeczki masło i rozetrzeć je palcami razem z mąką. Zrobić wgłębienie i wlać w nie gorącą wodę. Mieszać widelcem aż mąka wchłonie całą wodę. Gdy ciasto nieco przestygnie wyrobić je ręką (około 1 - 2 minuty).
- Z ciasta uformować kulę i podzielić ją na 10 części, ulepić kulki, przykryć wilgotną ściereczką kuchenną i odstawić na minimum godzinę.
- Kulki z ciasta rozwałkowywać jak najcieniej na placki o średnicy około 20 cm. Dobrze rozgrzać patelnię, zmniejszyć ogień do średnio dużego i smażyć placki (bez dodatkowego tłuszczu) przez około 30 sekund z każdej strony. Tortilli nie można smażyć zbyt długo, bo staną się za bardzo twarde i sztywne.
Proponowane dodatki do tortilli:
- Mięso z piersi kurczaka - 100g
- Przyprawy: pieprz, sól, curry, słodka papryka, chili, tymianek, kolendra lub gotowana przyprawa do gyrosa ( zawierająca glutaminian sodu, którego nie polecam!)
- Olej słonecznikowy lub rzepakowy - 1 łyżeczka
- Jogurt naturalny 2%tł. - 75g - 1/2 opakowania 150g + 1 łyżeczka musztardy
- Czosnek - 1 ząbek
- Przyprawy: pieprz, sól, bazylia, czosnek, curry
- Pomidor - 50g - 1/2 małej szt.
- Ogórek kiszony - 50g - 1 średnia szt.
- Kapusta modra - 45g - 3 łyżki
- Sałata lodowa - 2 liście
Przygotowanie:
- Pierś przyprawić ulubionym zestawem przypraw, następnie podsmażyć na 1 łyżeczce oleju. Sporządzić sos: wymieszać jogurt z przyprawami, czosnkiem i 1 łyżeczką musztardy.
- Tortille posmarować sosem, dodać usmażone mięso oraz warzywa. Smacznego!
Kaloryczność całego zestawu dodatków to: 228 kcal
Tortilla 1 szt + dodatki = 385 kcal
Tortilla 1 szt + dodatki = 385 kcal
Mąkę pszenną mogę zamienić na gryczaną... ciekawe, czy będzie się trzymać :)Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMyślę, że można spróbować z mąką gryczaną zamiast pszennej. Jeżeli pani spróbuje proszę dać znać jakie były efekty:-)
OdpowiedzUsuń