30 sierpnia 2011

Razowe tortille z kurczakiem

Fajna propozycja na zdrowy obiad, idealnie zastępuje fast foodową wersję tortilli ociekającej kalorycznymi sosami oraz mięsem niepewnego pochodzenia! Razowa tortilla z mięsem z kurczaka oraz sosem czosnkowym na bazie jogurtu zasmakuje nawet koneserom tradycyjnych fast foodów. Odpowiednia nawet podczas stosowania diety niskokalorycznej, ponieważ stanowi pełnowartościowy, zdrowy posiłek o niewielkiej zawartości tłuszczu!


Wartość energetyczna:  157 kcal
Białko: 3,26   Tłuszcz: 4,4g   Węglowodany: 26,5g 


Składniki na 1 tortillę:  ( najlepiej jest przygotować większą ilość i resztę zamrozić)

  • Mąka pszenna - 2 łyżki 
  • Mąka żytnia, razowa - 1 łyżka 
  • Masło - 1 łyżeczka
  • Sól - szczypta 


Przygotowanie:


  • Do miski wsypać obydwie mąki, wymieszać z solą. Dodać pokrojone na kawałeczki masło i rozetrzeć je palcami razem z mąką. Zrobić wgłębienie i wlać w nie gorącą wodę. Mieszać widelcem aż mąka wchłonie całą wodę. Gdy ciasto nieco przestygnie wyrobić je ręką (około 1 - 2 minuty).
  •  Z ciasta uformować kulę i podzielić ją na 10 części, ulepić kulki, przykryć wilgotną ściereczką kuchenną i odstawić na minimum godzinę.
  • Kulki z ciasta rozwałkowywać jak najcieniej na placki o średnicy około 20 cm. Dobrze rozgrzać patelnię, zmniejszyć ogień do średnio dużego i smażyć placki (bez dodatkowego tłuszczu) przez około 30 sekund z każdej strony. Tortilli nie można smażyć zbyt długo, bo staną się za bardzo twarde i sztywne.



Proponowane dodatki do tortilli:


  • Mięso z piersi kurczaka - 100g
  • Przyprawy: pieprz, sól, curry, słodka papryka, chili, tymianek, kolendra lub gotowana przyprawa do gyrosa ( zawierająca glutaminian sodu, którego nie polecam!)
  • Olej słonecznikowy lub rzepakowy - 1 łyżeczka
  • Jogurt naturalny 2%tł. - 75g - 1/2 opakowania 150g  + 1 łyżeczka musztardy
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Przyprawy: pieprz, sól, bazylia, czosnek, curry
  • Pomidor - 50g - 1/2 małej szt.
  • Ogórek kiszony - 50g - 1 średnia szt.
  • Kapusta modra - 45g - 3 łyżki
  • Sałata lodowa - 2 liście

Przygotowanie:

  • Pierś przyprawić ulubionym zestawem przypraw, następnie podsmażyć na 1 łyżeczce oleju. Sporządzić sos: wymieszać jogurt z przyprawami, czosnkiem i 1 łyżeczką musztardy. 
  • Tortille posmarować sosem, dodać usmażone mięso oraz warzywa. Smacznego! 

Kaloryczność całego zestawu dodatków to: 228 kcal
Tortilla 1 szt + dodatki = 385 kcal 

2 komentarze:

  1. Mąkę pszenną mogę zamienić na gryczaną... ciekawe, czy będzie się trzymać :)Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę, że można spróbować z mąką gryczaną zamiast pszennej. Jeżeli pani spróbuje proszę dać znać jakie były efekty:-)

    OdpowiedzUsuń