30 sierpnia 2011

Sałatka z łososiem

Sałatka z dodatkiem pieczonego łososia może stanowić pełnowartościowy posiłek na lunch w pracy, szybki obiad czy sycącą kolację dla znajomych. Ta lekka sałatka powinna przypaść do gustu wszystkim amatorom ryb i racjonalnego odżywiania. Mięso z łososia dostarcza do naszego organizmu zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3 które wspomagają nasz układ odpornościowy oraz wpływają na poprawę koncentracji. Dodatek świeżych warzyw i lekkiego dressingu sprawia, że sałatka ta wzbogaca nasz organizm o cenne witaminy i mikroelementy!




Składniki:

  • 100g filetu z łososia + 1 łyżka koperku, sok z cytryny, sól, pieprz 
  • 150g dowolnego rodzaju sałaty ( ja użyłam sałaty lodowej) - ok. 6-7 liści 
  • 50g papryki czerwonej
  • 30g Cebuli - 1/2 średniej szt. 
  • Jogurt naturalny - 75g - 1/2 opakowania 150g 
  • Czosnek - 1 ząbek, sprasowany
  • Koperek - 1 łyżka 
  • Sól, pieprz, ulubione zioła 

Przygotowanie:

  • Filet z łososia ułożyć na kawałku folii aluminiowej, skopić cytryną, doprawić solą, pieprzem i posypać świeżym koperkiem. Włożyć do nagrzanego do 180C piekarnika, piec przez 25- 30 minut.
  • Sałatę porozdzielać na mniejsze kawałki, paprykę i cebulę pokroić i ułożyć na talerzu
  • Przygotować dressing, w niedużej miseczce wymieszać jogurt z czosnkiem, koperkiem, solą i pieprzem
  • Na talerz z warzywami położyć łososia, polać sosem czosnkowo - ziołowym








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz